Energiecontracten vergelijken



Energiecontracten Vergelijken


Dynamisch, variabel of een 1-jarig contract




Checken = ontdekken
Stroom en gastarieven

zijn fors gedaald

in 2020



Belangrijke informatie over energiecontracten vergelijken

Belangrijke informatie over

energiecontracten vergelijken

Zo vind je de goedkoopste energieleverancier

Ga je verhuizen of loopt je contract ten einde? Het is dan slim om te gaan energie vergelijken. Dit hoeft niet lang te duren. Met de vergelijker op SwitchPlaza.com vind je in een paar stappen de goedkoopste energieleverancier!



Hoe werkt het?

  • Vul je postcode in. Zo ziet de vergelijker op SwitchPlaza.com leveranciers op je adres beschikbaar zijn.
  • Vul je huidige leverancier in. Weet je dit niet, of ga je verhuizen? Ook dat kan je aangeven.
  • Vul je exacte verbruik in, of klik het aantal personen in je huishouden aan. De vergelijker op SwitchPlaza.com maakt dan een schatting voor je.



Energieverbruik berekenen

Om goed te kunnen vergelijken is het handig om je exacte verbruik in te voeren. Dit vind je op de jaarnota van je huidige energieleverancier.

Heb je nog geen energieleverancier omdat je bijvoorbeeld gaat verhuizen? Dan maakt de vergelijker op SwitchPlaza.com een schatting voor je. Dit wordt onder andere gebaseerd op:

  • het aantal personen in het huishouden
  • een enkele of dubbele meter
  • eventuele aanwezigheid van zonnepanelen
  • of je gas nodig hebt of niet


Gemiddeld stroomverbruik

Volgens het Nibud was het gemiddelde stroomverbruik in 2018 2.990 kWh per jaar. Dit is ongeveer gelijk aan het gemiddelde voor een huishouden van 2 personen. Heb je een huishouden van 3 personen of meer? Dan ga je eerder richting de 4.000 kWh per jaar.


Gemiddeld gasverbruik

Per huishouden was het gemiddelde gasverbruik in 2018 1.470 m3 per jaar.

Je gasverbruik is voor een groot deel afhankelijk van het type woning. Woon je bijvoorbeeld in een kleine flat? Dan is het gemiddelde gasverbruik 1.000 m3 per jaar, per huishouden. Voor een groter, vrijstaand huis is het gemiddelde 2.410 m3. (Bron: Nibud)

Tip: Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je geen gas meer gaat gebruiken.


Hoe verloopt het overstappen van energie?

Loopt je huidige contract (bijna) af en heb je een nieuwe aanbieder op het oog? Klik dan op 'aanvragen' in de energie vergelijker op SwitchPlaza.com.  Je wordt dan meteen doorgestuurd naar de nieuwe aanbieder. Maak je niet druk over het opzeggen van je huidige abonnement, dat doet je nieuwe energieleverancier voor je.


Wanneer stap ik over van energiecontract?

Wanneer je moet overstappen, verschilt per energie aanbieder. Bij de meeste aanbieders kun je 100 dagen voor je contract afloopt, ervoor kiezen om over te stappen. Maar bij sommige kan dit al veel eerder of juist later. Check dit bij je huidige energieleverancier voordat je gaat energie vergelijken. Als je namelijk te vroeg overstapt, kan het zijn dat je een boete moet betalen.


Kies ik voor een vast of variabel contract?

Voor zowel vaste als variabele contracten valt veel te zeggen.


Vast contract

Kies je voor een vast contract van 1 of 3 jaar, dan weet je zeker dat de prijs voor stroom en gas hetzelfde blijft. Let op: het kan toch dat je maandprijs verandert! Je betaalt namelijk niet alleen voor stroom of gas, maar ook voor netbeheerkosten en overheidsheffingen zoals energiebelasing en (ODE) Opslag Duurzame Energie. Deze overheidsheffingen kunnen gedurende je contract wijzigen.

Een contract van 3 jaar is vaak voordeliger dan een contract van slechts 1 maand. De leverancier weet namelijk zeker dat je in elk geval 3 jaar klant blijft. En daar heeft zo'n leverancier wel wat korting voor over.

Het nadeel van een vast contract is dat je langer vastzit aan een aanbieder. Ben je dus op een gegeven moment niet meer tevreden, of vind je dat je teveel betaalt, omdat de kale energietarieven omlaag zijn gegaan? Tja, je zult het contract toch echt eerst moeten uitzitten of bij een overstap naar een andere energieleverancier de overstapboete voor lief moeten nemen.


Variabel contract

Bij een variabel contract kun je op elk moment overstappen. Je zit nergens aan vast - behalve dan aan de opzegtermijn van een maand. Wijzigen de prijzen, dan kun je weer gaan energie vergelijken, en stap je net zo makkelijk over naar een andere aanbieder.

Het nadeel is wel dat je niet goed weet waar je aan toe bent omdat de prijzen per maand kunnen wijzigen. Dit kan tot je voordeel uitpakken als de prijzen dalen. Maar je kan ook ineens fors meer gaan betalen. Bovendien is de maandprijs van een variabel contract sowieso vaak hoger dan een contract voor langere periode.


Met een variabel contract heb je nooit te maken met een overstapboete bij een overstap naar een andere energieleverancier.


Duurzame en groene energie

Op zoek naar een energieleverancier die groene, duurzame energie levert? En wat houdt dat eigenlijk precies in?


Groene stroom

Iets wordt 'groene stroom' genoemd als het:

  • niet bijdraagt aan klimaatverandering
  • geen luchtvervuiling veroorzaakt
  • niet uitgeput raakt
  • het landschap en leefomgeving niet aantast bij winning.

(Bron: Consumentenbond)


Je kunt bij groene stroom dus denken aan windmolens en zonnepanelen. In de vergelijker op SwitchPlaza.com wordt onderscheid gemaakt tussen groene stroom uit Nederland en groene stroom uit het buitenland. Veel energiemaatschappijen 'kopen' hun energie namelijk als het ware in in het buitenland. Dit is goedkoper, maar hierdoor wordt de lokale groene energieproductie niet gestimuleerd. Wil je dus 'echte' groene stroom uit Nederland, geef het dan aan tijdens het energie vergelijken!


CO2 gecompenseerd gas

Gebruik je gas in je woning? Dan is het een duurzame keuze om te kiezen voor CO2 gecompenseerd gas. Dit wordt ook wel neutraal- of bosgecompenseerd gas genoemd. Het is geen groene keuze, want er wordt nog steeds aardgas gewonnen. Echt groen gas komt bijvoorbeeld uit koeienmest. Erg weinig leveranciers bieden daadwerkelijk 'groen' gas, omdat het nog niet voldoende geproduceerd wordt.


Met CO2 gecompenseerd gas compenseer je de uitstoot met het planten van bomen. Deze bomen geven CO2 vrij, waardoor je compenseert voor de uitstoot van gaswinning.


Begin nu met energie vergelijken en bespaar gelijk op je rekening!

Waar wacht je nog op? Begin met energie vergelijken op SwitchPlaza.com en bespaar!


Share by: